Nem úgy teljesít ahogyan kellene? Megpróbáltál már több mindent?

Nem csak azt mondjuk meg min lehetne javítani, hanem azt is, hogy hogyan!

Amennyiben fizetős tárhelyen és saját domain alatt üzemelő oldalad van, örömmel ránézünk az alábbiakra:

Keresőoptimalizálás
Keresőoptimalizálás - szerver

Futtatói környezet

A szerver válaszideje, az opreációs rendszer, a feldolgozó modul (PHP) és a keretrendszer (WordPress, Bootstrap...).

CSS és a keresőoptimalizálás

Scriptek, css file-ok

Scriptek és stílus leírások mennyisége, azok működése, különös tekintettel a harmadik féltől származóak.

PHP és a keresőoptimalizálás

Optimalizálások

Képek állapota, szerver oldali tömörítés, betöltési szabályok. (Adatbázis, scriptek, stílus leírások, betűfontok.

Strukturált adatok

Hiányzó adatok

A legfontosabb meta adatok, webhelytérkép, oldal leírás, közösségi kapcsolatok.

Amíg egy weboldal nem felel meg a Google és a böngészők, de leginkább a látogatók technikai elvárásainak, addig nem beszélhetünk keresőoptimalizálásról; hiába a kiváló szövegezés, a jól megfogalmazott meta (háttér) adatok, az erős linkek és megosztások.

Legtöbbször tapasztalt hibák:

Annak ellenére, hogy már több mint két éve megszűnt a PHP 5.6 támogatása még mindíg nagyon sok weboldal ezzel fut (bár a szolgáltatók által adott a lehetőség a váltásra). Azok a weboldalak melyek az elmúlt években nem frissültek (technikailag), nagy valószínűség szerint nem is képesek az újabb verzióval működni. A CMS rendszert használók (pl.: WordPress), könnyen szembesülhetnek azzal a problémával, hogy a használt pluginjeik frissítése során teljesen elérhetetlenné válik weboldaluk.

Bár a WordPresst tartjuk a legjobb CMS keretrendszernek, megvannak a maga gyengeségei. Miután azonban nyílt forráskódú, ezek orvosolhatóak. (Ha van több ezer bejegyzésünk, előfordul, hogy azokat akkor is betölti egy adott oldal, ha nem is jelennek meg. Másik nagy probléma, hogy  eltávolított pluginek adatai bent maradnak az adatbázisban. (Könnyen eltávolíthatóak.)

Egy apró funkció lehet, hogy egyetlen kódsorral megoldható, de sokan ehhez egy több file -ból álló kiegészítő programot (plugint) telepítenek. Az is előfordul, hogy a funkciót eleve tudja weboldaluk, csak “be kell üzemelni”.

A legtöbb gond azonban azokkal a scriptekkel van, melyek külső forrásból kerülnek meghívásra. Aki hirdet annak fontos az Analitics, de ha csak a látogatókról kell adat, arra ott a szerver statisztika. A Google térképnek nem kell feltétlenül beágyazva lennie, elég egy link is. A Facebook dobozok akár a weboldal betöltődését is megakadályozhatják. Ikonok, fontok származási helyét pedig biztonsági okokból sem árt megnézni.

Maguk a weboldal készítők sem tudják mit is kellene kezdeni a képekkel. (Nem a pixel méret a fő gond, azt talán már senkinek sem okoz problémát.)

  • A képek alapesetben rengeteg felesleges információt tárolnak, nemcsak pixel kódokat. Ezeket törölni kell.
  • Az interneten felesleges tű éles, tömörítetlen formátumokat használni. Még a JPG -k többsége is nyugodtan tovább tömöríthető (80%), anélkül, hogy minőségromlást érzékelnénk.
  • Ha lehetőségünk van rá a felesleges apró részleteket nyugodtan távolítsuk el, akár egy kis kontraszt növelésével.

Többféle gyorsítótárazás létezik, de a lényeg leegyszerűsítve: a weboldalról készül egy olyan másolat, mely a felhasználó számára gyorsabban elérhető.

Itt érdemes megjegyzeni, hogy az NGINX szervereken futtatott friss feldolgozó modullal ellátott weboldalak esetében már nem feltétlenül követelmény külön cachelő programok használata. (Persze a legtöbb tárhely még Apache).

Csak néhány példa:

  • A weboldal és üzemeltetőjének alapadatai strukturált adatok formájában.
  • A fotók alt tagjei (alternatív leírásai) a gyengénlátók számára.
  • A webhelytérkép (sitemap.xml).

Gyenge szerver erőforrások.

Egy szerveren sok tárhely csomag kerül kiosztásra, így azok osztozkodnak az erőforrásokon. A legtöbb szolgáltató, ha az igényekhez igazodva fejleszti “vasait” könnyedén optimalizálja ezen erőforrásokat. Abban a pillanatban azonban mikor egy szervert túl nagy igénybevételnek tesznek ki (sok tárhely csomag kerül kiosztásra, vagy nagy látogatottságú oldalak nincsenek kellően kezelve), az azon lévő weboldalak egymást fogják lassítani. (Kivéve, ha dedikált erőforrásokkal rendelkeznek, de az már inkább VPS, mint webtárhely csomag.) 

Kérd az ingyenes SEO elemzést itt: