Régi, vagy új domain

Van egy weboldalam, szeretném, ha a Google keresőben az első oldalon lenne. Vajon mennyit számít a domain és annak kora?
Keresőoptimalizálás, weboldal készítés

“Van egy weboldalam, szeretném, ha a Google keresőben az első oldalon lenne.”

Sokszor találkozunk a fenti kéréssel. Ilyenkor SEO szempontok alapján legelőször az alábbiakat nézzük meg:

– A tárhely teljesítménye ahol a weboldal van.
– Az oldal technikai felépítése. (Scriptek, stíluslapok, tartalom, forráskód, …).
– Az oldal kapcsolati rendszere (linkek, megosztások…).
– A domain múltja és Google megítélése.

Legtöbbször sajnos egy új weboldal készítését kell ajánlanunk (akár új domainnel, de ez szerencsére ritka).

Egyrészt a technikai elvárások megváltoztak az utóbbi években és sok weboldal alapjaiban nem képes arra, hogy ezek teljesíthetőek legyenek, másrészt pár éve még nem volt kiemelt szempont a “profi” tárhely választás.

A domain kora sem mérvadó akkor, ha annak megítélése a Google részéről eddig sem volt megfelelő. A Google ma már egyébként is minden új tartalomra nagyon gyorsan reagál, és akár heteken belül megjelenhet egy új oldal is jó pozícióban. Természetesen nagyon fontos, hogy a kereső megbízzon egy adott weboldalban és ebben szerepe van annak is, hogy egy domain mióta „él”, de ennél fontosabb bizalomerősítő szempontok is vannak.

Azaz tévhit, hogy a régi domain jobb. Tény, hogy a jól működő 10 évnél idősebb domainek nagy értékkel bírhatnak, de tapasztalataink alapján ez ritka. Kész, weboldal vásárlását nagyon gondoljuk meg: a hibákat sokszor nehezebb helyrehozni, mint az alapoktól kezdeni mindent. Természetesen egy meglévő weboldal esetén külön vizsgáljuk a domaint és külön a weboldalt.

Mivel sok kulcsszóra még mindig nem nagy a verseny, ezért a keresőoptimalizálás terén sokszor van lehetőség kompromisszumokra, de figyelemmel kell kísérnünk a konkurenciát akkor is, ha ma még könnyen legyőzhető.

Weboldal készítés – Digitális marketing – Tanácsadás