Onmediaweb logó

Közösségi kommunikáció

A közösségi portálokon való megjelenés, kommunikáció komoly lehetőség, ám egyben veszélyforrás is.

Néhány tanács:

Bármilyen közösségi profilt, oldalt, csoportot hozol létre, csak akkor tedd, ha ott folyamatosan jelen is tudsz lenni. Elveszíted a bizalmat, ha nem reagálsz azonnal, rosszabb esetben pedig még az irányítást is kiveszik a kezedből. (Pl.: Egy Facebookon elhanyagolt csoport adminisztrációját egy másik tag átveheti.)

Ne felejtsd el, hogy a közösségi portálokra feltett anyag felett már nem rendelkezel teljes joggal. A weboldaladon minden megmarad, te döntöd el, mi, mikor és hogyan látszódjon, és onnan bármit bármikor bárhol megoszthatsz.

Bár Te a munkáddal foglalkozol elsődlegesen, sokan a közösségi portálon való jelenlétet egy folyamatos kapcsolattartásra használják. Ezért, ha valaki itt keres, az:

  • Nem fog más elérhetőségeden is keresni.
  • Elvárja, hogy azonnal (néha még a telefonnál is gyorsabban) reagálj.

Rengeteg megrendelés elveszik, mert nem történik meg időben a reagálás.

A közösségi portálok nem hirdetési feluletek, hanem kommunikációs csatornák. Ezek az online térben azok a helyek, ahol találkoznak egymással az emberek, de nem úgy, hogy Te előadást, bemutatót tartasz nekik. Képzeld magad egy baráti társaságban, ahol aktív beszélgetések folynak. Ha nem kapcsolódsz be, nem leszel a közösség része. Reagálj a bejegyzésekre, hozzászólásokra!

Elsősorban mint ember vagy jelen és nem mint vállalkozó. Eleve többet kell adnod „magadból”, el is várják, hogy emberként légy jelen. Ha nem vagy őszinte az hamar kiderül: bármit teszel itt nem csak pár ember látja.

Rengeteg olyan bejegyzéssel, hozzászólással találkozol, melyek felingerelnek. Ha ezek nem ellened irányuló támadások, és nem a Te oldalaidon jelennek meg, jobb, ha figyelmen kívül hagyod őket. Ha mindenképpen hozzá kell szólnod, sose bánts meg senkit és maradj mindig kedves!

Nehéz elérni, hogy valakit mindenki szeressen, sőt lehetnek rosszakaróid is. Ne ijedj meg, ha valaki „neked esik”; legtöbbször nem veled van baja (hanem saját magával), a feszültségét, irigységét, magányát, így próbálja levezetni. Ne állj le vitatkozni vele, ne próbáld meggyőzni, sőt, ha csak a vállalkozásodról ír negatív kritikát, ne is töröld. 

Ha nem tudod hogyan kezeld a támadásokat, kérj segítséget! Megfelelő kommunikációval az elsőre ellenségnek tűnő emberek közül kerülhetnek ki a legjobb segítők, akikkel sokat nyerhetsz. 

Igen, a Facebook néha a szükséges rossz; rengeteg embert elszakít a valóság szépségeitől. Mivel azonban sokan ott vannak, neked is ott kell lenned, de ha azt tapasztalod, hogy „mindenki bolond”, akkor bizony veled is baj van. A legtöbben egy adott körön belül mozgunk, beragadunk a saját személyiségünk adta keretek közé és hozzánk hasonlóak lesznek a közelünkben.

Légy nyitott és meglátod, van a Facebooknak jó oldala is; vannak egymást tisztelő és szerető emberek, és nem is kevesen.

Bár Magyarországon a legnépszerűbb közösségi portál, nemcsak a Facebook létezik, sőt bizonyos vállalkozási tevékenységek esetében nem is a legcélszerűbb. Íme még néhány, melyekkel érdemes foglalkozni:

  • Youtube – Már nemcsak egyszerű videómegosztó, hanem valódi közösségi tér.
  • Twitter – A weboldallal összekötve bejegyzéseink könnyen automatizálhatóak.
  • LinkedIn – A menedzserek portálja, mint vállalkozás vezetőnek ott a helyed!
  • Pinterest – Ha látványos amit csinálsz, fotóidat itt is érdemes megosztanod.
  • SoundCloud – A zenét mindenki szereti.

Ezenkívűl rengeteg hasznos közösségi portál él és virul. Mindenki megtalálja a hobbijának megfelelőt, mi pedig a SEO szempontokat is figyelembe véve használjuk őket.

Amiben segíthetünk:

Profil oldalak létrehozás

Beállítások elvégzése, a leírások elkészítése, fejlécképek, avatar szerkesztése.

Napi jelenlét

Napi szintű megosztások, válaszok és hozzászólások, a célok és stratégia meghatározása után.

Hirdetések kezelése

Hirdetési fiókok létrehozása, beállítása és folyamatos kezelése kampányok szintjén.

Válság kezelés

A technikai lehetőségeket ötvözve a kommunikációs stratégiákkal.

Ajánlatkérés, érdeklődés:

ONMEDIAWEB Bt. 1027 Budapest, Bem József utca 9.