Fotó optimalizálás

A keresőoptimalizálás során sokan találkoztatok már ezzel a kifejezéssel: fotó optimalizálás. Valójában a fotó optimalizálás már a fotó elkészítésekor megkezdődik.
Fotó optimalizálás

A keresőoptimalizálás során sokan találkoztatok már ezzel a kifejezéssel: fotó optimalizálás. Azért fontos, mert egy weboldal betöltése során nem mindegy, hogy a képek mekkora méretűek, de itt nem a pixel méret számít (persze nagyban függ attól), hanem a kilobyte (KB).

Az első optimalizálási feladat valóban a felbontás, azaz a pixeles méretezés, de az optimalizálás ennél többet jelent. Azonos pixel méret és kiterjesztés esetén is akár a tizedére csökkenthetjük egy fotó KB méretét úgy, hogy a minőségen nem látszik.

Alapvető fotó optimalizálások:

– Színek, kontraszt, fényerő, élesség beállításai.

Alapból meghatározzák mennyi információt tartalmaz egy kép.

– Huffman tábla optimalizálása.

A Huffman kódolási eljárás alapötlete, hogy a gyakrabban előforduló elemeket rövidebb kóddal helyettesíti, mint a ritkábban előfordulókat.

– Felesleges EXIF adatok törlése (XIF, IPTC).

Meta adat címkék, többek közt tartalmazhatják:

  • Dátum és idő
  • A fényképezőgép beállításai a kép készítésekor. (A fényképezőgép gyártójának neve, géptípus, a kép készítője által végzett beállítások.
  • A kép készítésének földrajzi helye (csak a GPS-szel felszerelt készülékeken).
  • A kép bélyegméretű mása. (Ezt maga a fényképezőgép LCD-je is használja, továbbá külső képnéző programok.)
  • Leírások és szerzői jogi információk, az esetleges képszerkesztő programoktól is.

– Felesleges ICC profil törlése

Színprofilok a színreprodukálásban használt eszközök.

A betöltési sebesség nagyon fontos tényező a felhasználói élmény tekintetében. Nem véletlen, hogy folyamatos fejlesztések vannak a képek tömörítésére. Aki végképp nem tudja mit kezdjen a képeivel és szakembert sem kíván megbízni, annak jó választás lehet a viszonylag új WEBP formátumra való átalakítás. Azt azonban tudni kell, hogy egy JPG jobban optimalizálható. (A PNG -t meg jobb elfelejteni.) Webes grafikák esetében pedig mindenképpen az SVG formátum a megfelelő.

Weboldal készítés – Digitális marketing – Tanácsadás